Jordmodstand og elbil

Jordmodstand og elbil

Introduktion af jordmodstand 

Hvad har jordmodstand og elbil med hindanden at gøre? Hovedparten af danske hjem benytter det man kalder et TT-system. Det betyder, at der hvor strømmen kommer fra er jord forbundet (fra forsyningsenden) og ligeledes er husholdningen forbundet til jord (terra-terra). Hvis der derfor pludseligt opstår en fejlstrøm, så vil den farlige strøm “løbe” direkte til forsyningspunktet. For at fejlstrømsrelæet (HPFI) i husholdningen virker korrekt, så er det altså nødvendigt, at der er en virksom jordelektrode i husholdningens installationen, således at fejlstrømmen kan detekteres og HPFI’et kan slå fra. 

Alle hårde hvidevarer i din husholdning skal være jordet – hvidevarer har skullet jordforbindes i årevis. Hvis der mangler jordforbindelse i dit hus, så vil du kunne mærke en svag “kildrende” fornemmelse i fingrene når man berører metallet på maskinen. 

Elbiler kræver en lav jordmodstand

Alle elbiler kræver en lav jordmodstand for at kunne oplade. Tommefingerreglen er under 100 ohm. Nogen elbiler har endda et krav om maksimalt 80 ohm, hvilket nogle steder kan være svært at få etableret. 

Hvordan får man en lav jordmodstand? 

For at etablere en god jordmodstand kræver det, at der etableres et jordspyd i jorden et sted på hus grunden. Jordspyddet bankes 3 meter ned, og hvis det viser sig, at jordforbindelsen ikke er god nok herefter, så skal den bankes yderligere ned i jorden. Hvis jorden omkring huset består af meget sand, så kan det være besværligt at etablere en god jordforbindelse. 

Hvad kan påvirke jordmodstanden?

I meget tørre perioder på året (tørke perioder) kan man være uheldig at opleve, at det jordspyd man har siddende for at etablere jordforbindelse mister sin evne. Dette skyldes, at den tørre jord forværer jordmostanden, og den bliver mindre og mindre virksom. Derfor kan man risikere, at elbilen pludselig slår fra og til kontinuerligt, hvis jordmodstanden bliver for dårlig. Bemærk derfor, at en en lang tørvejrsperiode, hvor jorden er tørret op, kan have indvirkning på din jordforbindelse og din opladning af elbil. Læs mere om sikkerhed i din eltavle her eller læs mere ustabilitet i elnettet her.