Mormorlader sommerhus

Mode 2 opladning

Undgå opladning med mormorlader i sommerhus

Er der ikke installeret en ladeboks i dit sommerhus eller kolonihavehus? Så kan det være farligt at oplade elbilen, da den eneste løsning er at benytte sig af den såkaldte ‘mormorlader’ direkte i stikkontakten i dit sommerhus eller kolonihave. Men den kan være en rigtig dum idé. 

Nedenfor vil jeg forklare hvorfor man ikke skal bruge en mormorlader i sommerhuset eller kolonihavehuset.

Kabelstørrelser i sommerhus

Tidligere, indtil 2019 hvor lovgivningen blev lavet om, måtte man benytte sig af 75% reglen; et kabel måtte belastes til 75% af sin tilladelige strømværdi, uden at tage hensyn til dimensionering.
 Det vil sige, at et 2,5mm2 kabel kunne belastes med 16A som de fleste ‘kraftstik’ til køkkener osv. er dimensioneret med. MEN kablet må IKKE belastes med 16A over en vedvarende periode. Samtidigt er det ikke engang givet at sommerhuset har adgang til en 2,5mm2 installation. Typisk er det blot et 1,5mm2 installation hvilket gør problemet endnu værre!

Derfor anbefaler vi altid at sommerhusejere får en seperat installation monteret til netop opladning af elbiler. Her anbefaler vi minimum 4mm2 kabelstørrelse samt et CEE-stik udendørs.

Ladeboks til sommerhus

For at gøre dit sommerhus eller kolonihavehus klar til opladning af elbiler kræver det altså en seperat installation, så du undgår den farlige mormorlader. Alternativt kan man internt i området få en fælles ladestation installeret, som man kan benytte når man besøger sit sommerhus eller kolonihavehus.  

Andre gode artikler: 

  • Læs mere om FDM’s anbefalinger her.
  • Sikkerhedsstyrelsen forklarer lidt om opladning af elbilen gennem en stikkontakt her.