Billigste opladning af elbil

Billigste opladning af elbil

Bedste løsning?

Det kan være svært at skabe sig et overblik over markedet for opladning af elbiler. Hvilken løsning passer bedst til dig både økonomisk og funktionelt? Disse spørgsmål forsøger vi at afdække i dette indlæg. Inden du læser videre skal du fastsætte dit årlige kørselsbehov og vurdere, om du udelukkende vil oplade bilen derhjemme eller om du også vil kunne benytte dig af offentlige ladestationer og om du ønsker en smart-ladeløsning, der giver adgang til at lade din bil på smart måde. 

Elbil eller plug-in hybrid?

Der er stor forskel på om du oplader en elbil eller plug-in hybrid. Her er det specielt batterikapaciteten som er den store forskel, og du skal ikke bruge nær så meget strøm for at oplade batteriet på en plug-in hybrid, som ved at oplade en ren elbil. I dette indlæg er beregningerne lavet med udgangspunkt i at opnå den billigste opladning af elbil som muligt. 

Ejer du en plug-in hybrid? Så læs om den billigste opladning her

Hvad vil det sige at lade ‘smart’?

Nogle ladeoperatører tilbyder adgang til deres egen app, hvor man som bruger får mulighed for at bruge smarte funktioner til at oplade sin el- eller hybridbil. Smart opladning kan gennem drivee’s app oplade din elbil mest effektivt, og på den mest økonomiske måde.

En ‘smart-ladeløsning’ er at sætte en timer gennem appen, så din ladeboks først starter med at oplade på specifikke tidspunkter, og hvor strømmen er billigst. 

En anden ‘smart-ladeløsning’ er at kunne kontrollere sin ladeboks på afstand. Dette er fordelagtigt hvis man ønsker at låse ladeboksen op for venner eller familie, hvis man ikke er hjemme til fysisk at låse op med sin RFID-brik.

Disse to eksempler er blot to ud af mange forskellige funktioner, der tilbydes gennem drivee’s app. 

Variable parametre

Når du skal udregne hvilke ladeløsning der passer dig bedst og hvad der er billigst, skal du overveje og tage følgende parametre i betragtning. 

 • Elbilens batterikapacitet
 • Den gennemsnitlige strømpris
 • Månedlig abonnement
 • Sats for afgiftrefusion
 • Etableringsomkostninger
 • Kørselsbehov

Ladeboks uden abonnement – privat eje

Ønsker du at eje ladeboksen 100% selv kan du vælge at købe din egen ladeboks og få en aut. installatør til at montere den hjemme hos dig selv. Så betaler du kun for den strøm du bruger og har ingen månedlige udgifter. Du kan læse mere om prisen for installation her

Du skal være opmærksom på, at når du ejer ladeboksen selv har du ikke mulighed for at få refunderet elafgiften, og du har ofte ikke mulighed for at benytte en intelligent app til at sætte en timer og oplade på de billigste tidspunkter. Derudover kan din ladeboks ikke kontrolleres på afstand og er ikke forbundet til et backend system som kan fejldiagnosticere og fjernaflæse dit forbud. 

Ladeboks med abonnement og afgiftsrefusion

Vil du gerne opnå afgiftsrefusion skal du have et abonnement. Her er der igen mange muligheder men ofte kan du finde abonnementer mellem 79 kr. – 389 kr. afhængigt af om du har betalt for ladeboksen, installationen eller begge dele selv. Derfor svinger abonnementsprisen. Du opnår derved mulighed for afgiftsrefusion samt drift og vedligeholdelse af ladeboksen.

Drift og vedligehold af ladestanderen:

Ved at tegne et abonnement på en ladeboks/stander overlader du alle bekymringer til ladeoperatøren. Operatøren står for driften af ladeboksen – det vil sige virksomheden har sin eksistensberettigelse ved at sikre din ladeboks altid fungere efter hensigten. Dette gøres ved at foretage vedligehold af ladeboksen. Der kan foretages løbende vedligehold af ladeboksen på 2 måder: 

 • Fjernkontrol samt fjernopdatering af ladeboksens firmware.
 • Ved fysisk at inspicere ladeboksen 2 til na. gange årligt.

(vær opmærksom på om operatøren foretager disse inspiceringer af ladeboksen, da dette kan have stor betydning for dets drift)

 

Ladeboks til boligforeninger og virksomheder

Ladeboks med fastpris abonnement

Med et fastpris abonnement får du både afgiften og strømmen refunderet. Typisk ligger dette beløb mellem 1,8kr. og 2kr. pr. kWh. Dette afhænger af den gennemsnitlige strømpris. Med et fastpris abonnement kommer der ingen overraskelser men du betaler til gengæld et højt beløb hver måned. 

Omkostningsudregning

Nedenfor kan du se en graf over kørselsbehov og omkostninger om året. Grafen viser en overskueligt overblik for den billigste ladeløsning. 

billigste opladning elbil

Som det ses ovenfor kan følgende udledes ud fra dit kørselsbehov:

 • 0 – 8.000km (privat eje)
 • 8.000 – 52.000km (abonnement med afgiftsrefusion)
 • +52.000km (fastpris abonnement)

 

Vil du høre mere?

Er du blevet mere nysgerrig på dine muligheder så giv os endelig et kald. Vi har mange muligheder, og har samtidig en intelligent app og backend system som sørger for at du får den bedste løsning uanset hvilken løsning du ønsker. 

Disclaimer

Udregningerne er kun retningsgivende for den billigste opladning af elbil, og tager udgangspunkt i specifikke tal, abonnementspriser, strømpriser, subjektive kriterier mm. som kan variere. Ønsker du at se dokumentation på udregninger kan du blot sende os en mail – så sender vi den til dig. Du kan også søge inspiration til priser andre steder.