Ud af de 4 lademetoder er dette den absolut hurtigste. Der findes 4 forskellige metoder, mode 1, mode 2, mode 3 og mode 4 opladning.
Disse metoder er listet i IEC 61851-1 standarden, som beskriver hvordan elbiler kan lades op via forskellige modes. I dette blogindlæg vil jeg skrive om mode 4 opladning af elbiler. Herunder fordele og ulemper.
Generelt oplades der ved denne metode med DC-strøm (jævnstrøm). Dette betyder at strømmen ikke behøver at konverteres fra AC til DC undervejs, og allerede her undgår vi en masse tab i ladeprocessen. Elbilen er altså koblet til en ladestation, hvor alt det sikkerhedsmæssige også er installeret i. På den måde ligner denne lademetode mode 3, hvor den største forskel er DC-strøm der lades med.
Fordele
- Meget hurtig opladning (den hurtigste)
Ulemper
- Meget dyr at installere (flere hundrede tusind)
- Ofte kun offentlige installationer
De offentlige ladestationer er typisk mellem 50kW til 150kW, og kan ofte batteriet op til 80% på 30-60 min. som er typisk ladestationer man finder stratetiske steder i landet.
Tesla supercharger
En tesla supercharger kan yde helt op til 120kW. Dog udvikles der på helt nye stationer som kan komme op på 350kW – 400kW stationer. Dette kræver dog en del af stabiliteten i el-nettet, som jeg bl.a. har skrevet mere om her.