Mode 1 opladning

Mode 1 opladning

Mode 1 opladning

Der findes 4 måder at oplade sin elbil på. Disse metoder er listet i IEC 61851-1 standarden, som beskriver hvordan elbiler kan lades op via forskellige modes. I dette blogindlæg vil jeg skrive om mode 1 opladning af elbiler. Herunder fordele og ulemper.

Generelt for mode 1 opladning er, at elbilen kobles direkte til en almindelig stikkontakt. Elbilen bruger sin AC/DC converter til at konvertere strømmen til DC, så batteriet kan lade op.

Fordele

  • Nem at sætte til (3 pin stikkontakt)
  • Billig

Ulemper

  • Langsom opladning
  • Fare for beskadigelse af ledninger, overophedning osv.
  • Ingen kommunikation med elbilen

Elbilen vil altså lade op over flere timer med maksimal effekt ud af stikkontakten. Dette kan skabe øget slid på kontakten, overophede og forårsage brand. Det er altså IKKE en god idé at oplade på denne måde hvorfor denne type af opladning ikke benyttes i særligt stor omfang længere.

Det er vigtigt at elbil opladeren bliver koblet til sin helt egen sikringsgruppe samt HPFI relæ med type B beskyttelse. På den måde går opladeren ikke ind og påvirker resten af husets elektriske system og der er samtidig beskyttelse mod DC leakage current på 6mA.

I virkeligheden er denne metode at oplade på kun beregnet til elcykler. Her er det ikke i samme grad nødvendigt at oplade med samme effekt, da batteriet er meget mindre og kræver ikke nær så meget strøm.